Store løpekonkurranser

by rnn.yqe.

Løping er en gammel konkurranseform som fortsatt er veldig populær. Det løpes både sprint, mellomdistanse og langdistanse. Det er de lange løpene som krever mest styrke og utholdenhet. Lange løp arrangeres både i forbindelse med VM og OL. Da blir det løpt 5000 meter, 10 000 meter og maraton, som er de lengste distansene. Maratonløp er ofte populære blant publikum, ettersom utøverne kommer ut i gatene, og folk kan stå langs ruten og følge løpet. Da kommer folk nært utøverne.

Maratonløp arrangeres også som enkeltstående konkurranser. Mange av de største byene i verden arrangerer årlige maratonløp. Også i Norge blir det arrangert flere maratonløp hvert år. Denne typen løp er ofte åpne også for amatører, og store maratonløp kan ha mange tusen deltakere. De profesjonelle løperne starter selvsagt foran amatørene, men arrangementene er både konkurranse og breddeidrett i samme slengen. Noen av de beste løperne denne sesongen, var Wilson Kipsang og Mo Farah, som var favorittippet hele veien. Wilson Kipsang vant både London maraton og NY maraton i 2014. Mo Farah vant gull på 5000-meter og 10 000-meter under EM. Han vant også et britisk halvmaraton, men vant ingen maratonløp denne sesongen.

Norske maratonløp trekker også både amatører og profesjonelle, enten det er Oslo maraton, eller et av de andre løpene. Det arrangeres maratonløp både i større byer, i fjellet og i skogen. Midnattsol maraton er et av de mest spennende maratonløpene i Norge. Dette løpet går om natten, og mer enn 5000 løpere deltar hvert år. Om vinteren løpes det halvmaraton i Tromsø, for dem som vil oppleve mørketiden. Begge disse løpene er spesielle, og mange utlendinger syns det er eksotisk. Derfor kommer det deltakere fra hele verden. Amatører deltar selvsagt også, og for mange er det en fin motivasjon å trene til et maraton eller et halvmaraton.